Åk längdskidor på Bjärehalvön

Vad går upp mot en dag i snön – skidåkning på längden eller utför, pulkaåkning med barnen eller skridskoåkning på någon sjö. På våra breddgrader gäller det att passa på när tillfälle ges, för man vet ju tyvärr aldrig hur länge snön blir kvar.

För alla er som funderar på att plocka fram skidorna eller skridskorna för en tur någonstans på Bjärehalvön finns det en del platser att välja bland. Runt Båstad och Ängelholm preparerar olika idrottsföreningar spår av varierande längd när det kommit tillräckligt med snö. Vill ni hellre åka utför gäller förstås Kungsbygget och Vallåsen på Hallandsåsen.

Föredrar ni  skridskoåkning  finns det en del sjöar att åka på, som t.ex. Danskesjön, Västersjön och Rössjön. Är vintern riktigt kall under en längre period går det dessutom att åka på havet längs kustlinjen där det är långgrunt. Men gå först in på www.skridsko.net och läs mer om isarna på de olika platserna. För inomhusåkning  är det Lindab arena i Ängelholm som gäller.

Längdskidspår finns bland annat på följande platser för er som vill åka skidor runt Båstad och Ängelholm.

Skidspårens sträckningar och status

Informationen nedan är hämtad från skidspar.se. Länkarna leder vidare till aktuell fakta om skidspårens sträckningar, snötillgång, spårstatus och hur ni hittar till respektive plats.

Hjärnarp – Djurholmsspåret (1 km), Elljusslingen (1,6 km) och Åsbacksrundan (4,5 km)

I Hjärnarp finns det tre spår som alla börjar vid parkeringen intill elljusslingan och tennisbanorna inne i samhället. Det är Djurholmsspåret som är 1 km, Elljusslingen som är 1,6 km och som är något kuperat och löper genom skogen. Belysningen tänds och släcks med gatubelysningen. Den tredje slingan, Åsbacksrundan, är 4,5 km lång och sträcker sig över kuperad ängsmark och skog. Spåren sköts av Hjärnarps GH OL.

Hålehall i Förslöv – Killerödsrundan (2 km) och Hålehall-Killeröd-Stenhotten-Simontorp (15 km)

Från Hålehallstugan i närheten av Förslöv finns två längdspår som börjar vid parkeringen. Dels Killerödsrundan som är 2 km lång och går i en slinga som löper längs en skogsväg i kuperad terräng (slingan börjar 300 m från p-platsen). Dels ett spår med sträckningen Hålehall-Killeröd-Stenhotten-Simontorp, som är 15 km långt. Spåret löper längs skogsvägar och stigar och är lättåkt. Spåren sköts av Hjärnarps GH OL.

Kulltorp i Ängelholm – två spår (1,5 och 8 km)

I Kulltorp i södra Ängelholm finns två spår. Båda är lättåkta och sträcker sig över ängar och gräsmattor. Det ena är 1,5 km och det andra 8 km. Parkering vid södra delen av Kulltorp. FK Snapphanarna sköter spåren.

Margretetorp – tre spår (1,3, 2 och 2,5 km)

I Margretetorp finns tre längdspår som i huvudsak sträcker sig genom ängsmark och delvis i skog i måttligt kuperad terräng, ett på 1,3 km, Ängen i Simontorp med mycket svängar, ett på 2 km och ett på 2,5 km. Spåren börjar vid kröken på Ekbergs väg i Margretetorp. Spåren sköts av Hjärnarps GH OL.

Stenhotten mellan Förslöv och Hjärnarp – två tur och retur-spår (båda på 5 km)

Från Stenhotten utgår två spår som båda är på 5 kilometer. De börjar strax efter att allmän väg upphör. Det ena spåret sträcker sig mellan Stenhotten och Simonstorp och på det åker man fram och tillbaka. Det andra är också det ett tur och retur-spår som går längs med Stenhottevägen. Spåren sköts av Hjärnarpsorienterarna.

Ängelholms golfbana – ett spår (5 km)

Vid Ängelholms golfbana i närheten av Munka Ljungby finns ett spår på 5 kilometer som börjar vid klubbhuset. Ett lättåkt spår som går över golfbanan. Håll vänster när ni kliver på spåret (medsols) så att ni kommer rätt håll i den enda utförsbacken.

Vallåsen – ett spår på 2,5 km (elljusspår) och ett på 5 km

I Vallåsen finns  två natursnöspår, ett på 2,5 km (elljusspår) och ett på 5 km, som drivs och underhålls av Vindarps Skidklubb.

 

 Läs mer om Lämna en kommentar