Thelmas trädgård på Änglandsgården

Trädgård med färg som blommar från vår till höst

Änglandsgården ligger i byn Hånarp mellan Västra Karup och Hov. Namnet är en lek med ord som syftar på Thelma (och Bengt) Jacobsons bakgrund i England. Men de tyckte även att det passade bra in den lokala namntraditionen bland Ängelholm, Ängalag, Ängelsbäck, Ängeltofta etc.

Rabatterna på Änglandsgården har runda former, vilket återspeglar de rabatter som gården en gång haft och som Thelma sett på äldre fotografier. Målsättningen har varit att skapa en trädgård med färg, som blommar från tidig vår till sen höst, i huvudsak baserad på perenner. Den engelska ”Cottage Garden”-traditionen har varit förebild – vilken passar väl in i den lantliga miljön som finns här.

I Änglandsgårdens trädgård växer hosta mycket kraftigt. De pryder huset och numera även infartsvägen till gården tillsammans med en hagtornshäck. Intill uteplatsen vid huset trivs både gammeldags och remonterande rosor, som ger färg hela sommaren. Andra spännande växter som man hittar i den vackra trädgården är japanskt olvon, näsuduksträd, blå- och vitregn, kameleontbuske, fikonträd och ett antal rhododendronbuskar.

Här växer även bokar och en stor vildapel, samt hasselbuskar där klematisen klättrar och bildar ett blommande tak bland grenarna. På marken slåss fingerborgsblommorna om uppmärksamheten bland primula och olika lökväxter. Växter av woodlandkaraktär, t.ex. engelska bluebells, är också på väg att etablera sig. Änglandsgården har även en damm där trollsländelarver, grodor och ett antal salamandrar samsas.

Trädgården på Änglandsgården har beskrivits i ett antal trädgårdstidningar och böcker, och brukar utgöra ett stopp i Trädgårdsrundan, men för att uppleva dess blomsterprakt till fullo måste man förstås se den på riktigt.

Thelma tar gärna emot besökare, men ni måste ringa och boka tid först, tel 0431-360021.

Öppna i ett större fönster genom att klicka på google i kartan
Adress:Sönnertorpsvägen 41, 269 94 Båstad
Telefon:0431 - 36 00 21
Fax:
E-mail:jacobson.bastad@telia.com
Webbsida:www.anglandsgarden.com/
Lämna en kommentar