Att göra i Ängelholm – sommarstaden vid Rönne å

Ängelholm är en charmig småstad som ligger mitt inne i Skäderviken. Med Bjärehalvön norr om sig och Kullahalvön med sin karaktäristiska silhuett på andra sidan Skälderviken söderut, ligger staden strategiskt placerad mellan dessa två pärlor i nordvästra Skåne.

Ängelholm = Lergökastan

Ängelholm kallas också Lergökastan och stoltserar med en egen Lergöksorkester. Stadskärnan ligger inte i direkt anslutning till havet, vilket man kanske tror eftersom staden betraktas som en kuststad, men bebyggelsen sträcker sig hela vägen ut mot havet där långsträckta sandstränder avlöser varandra.

Upplev vackra Rönne å

Avsaknaden av havet och en hamn nära centrum uppvägs av Rönne å som slingrar sig vackert genom staden. Här finns det möjlighet att promenera längs ån vid en del sträckningar, men framför allt bör ni passa på att uppleva ån från vattnet – antingen i en kanot eller från turbåten Laxen. Det går att paddla kanot på Rönne å både från åmynningen och inåt stan, eller medströms. I Rönne å finns det också möjlighet att fiska, men ni måste köpa fiskkort innan ni prövar fiskelyckan.

Rönne å mynnar ut i Skälderviken strax norr om Ängelholm, här ligger även orten Skälderviken med sin egen sandstrand och marina. Vid utloppet låg en gång den medeltida staden Luntertun som på 1500-talet fick lämna plats för den nya staden Ängelholm.

Hembygdsparken en oas för barnfamiljen

Längs Rönne å ligger Hembygdsparken som är en oas för barnfamiljer med sin stora, fina lekplats med mängder av lekmöjligheter för barn i alla åldrar. Här finns också ett minizoo med getter, dovhjortar, grisar, änder och andra djur. Ta gärna med lite bröd till änderna och getterna. I parken finns det också ett antal museer som bland annat visar upp gamla skolmiljöer och teknisk historia. Sommartid arrangeras en rad aktiviteter på parkens utomhusscen, som barnteater och konserter. Men det finns också annat att göra med barnen både i Ängelholm och runt om på Bjärehalvön.

Långa härliga sandstränder

Få städer har väl nära till så långa och fina sandstränder som Ängelholm. Total 6 km strand sträcker sig längs Skäldervikens långgrunda havsbad. Det är bara att välja var man vill slå sig ner bland sanddynerna. Till stranden kommer antingen via Sibirienskogen, från Råbocka och Havsbaden eller Skälderviken. Det finns också andra stränder och badplatser en bit norr ut, i Magnarp, Skepparkroken och Vejbystrand, samt ett insjöbad i Västersjön, och ännu fler om ni fortsätter längs kusten.

Kronoskogen och UFO-monument

Ett snäpp från stranden i Råbocka sträcker sig Kronoskogen som planterades under en hundraårsperiod med start 1729. Avsikten var att bygga en barriär mot sanden och vindarna från havet. I dag är Kronoskogen ett omtyckt naturområde med vandringsmöjligheter bland tallar och sanddyner (Skåneleden passerar förbi här). Hit når också Lergöksrundan som är en cykelled på 16 kilometer som tar cyklisten genom Ängelholm, ut i skogen och längs havet.

Ett inslag i skogen här, som är av det lite ovanligare slaget, utgörs av ett UFO-monument i Sibirienskogen, en del av Kronoskogen. Här påstås ett UFO ha landat i maj 1946 och i början av 1970-talet lät en privatperson uppföra ett monument till följd av händelsen.

Museer för stora som små

Utöver museerna i Hembygdsparken finns dessutom två andra museer av intresse för både stora som små. Inne i staden ligger Järnvägens museum med det mesta för järnvägsfantasten och en bit norr om staden, på den gamla flygflottiljen F10, finns Ängelholms flygmuseum. De båda museerna varvar fakta med interaktiva aktiviteter vilket gör besöket roligt även för de yngsta.

Shopping i centrum

Vid Stortorget i centrum ligger kyrkan och det gamla rådhuset, och ett stenkast bort det kullerstenslagda Tingstorget. För den som vill shoppa finns det affärer för alla tänkbara behov längs Storgatan och runt torget. Här trängs också restauranger och caféer. På torget vid kyrkan anordnas varje sommar loppis på lördagar och några lördagar är det barnens egen loppis som tar plats på torget. Det är även från Stortorget som Pyttetåget styr kosan mot Hembygdsparken under sommarsäsongen, en trevlig tur för de minsta. Har ni ur kanske ni också får se och Ängelholms egen Lergöksorkester.

Mer shopping finns det  utanför stadskärnan. Passa på att besöka gårdsbutiker där ni kan köpa närproducerad mat, fynda i antikvitets- och loppisbutiker eller ta en paus på något café i en vacker miljö.

Utforska Bjärehalvön och Hallandsåsens skogar

Men även utanför Ängelholm finns det mycket ­att se – både vacker natur, caféer, gårdsbutiker, gallerier och andra utflyktsmål. Beger ni er nordöst om staden hamnar ni i fina bokskogar runt Västersjön och Rössjön. Här är det fint att både vandra och cykla och dessutom går det förstås att bada i sjöarna eller hyra en roddbåt. Andra utflyktsmål åt samma håll är Trollehallar där snapphanarna sägs ha haft ett tillhåll på 1600-talet och Prästängen som är som vackrast när vitsipporna blommar.

Följer ni i stället kusten norrut kommer ni ganska snart till Bjärehalvön med sitt kuperade landskap fullt med platser att utforska, både längs med kusten och uppe på Hallandsåsen. Missa inte Hovs Hallar, Norrvikens trädgårdarBåstad och Torekov, och har ni gott om tid bör ni ta båten till Hallands Väderö. Här fortsätter stränderna dessutom att rada upp sig om ni vill kombinera utflykt med ett svalkande dopp.

Bo mitt i Ängelholm eller på landet

För att hinna utforska både Ängelholm och de vackra omgivningarna på Bjärehalvön rekommenderar vi er att stanna minst en natt. Det finns gott om boende av olika karaktär och i olika prisklasser. Här kan man bo alldeles vid havet, mitt i stan, längs Rönneå eller på landet utanför staden och vid Hallandsåsens kant. Välj bland hotell, vandrarhem, pensionat, bed & breakfast, campingplatser och stugor. 

 

 Läs mer om Lämna en kommentar