Att göra i Torekov – bad, golf och Hallands Väderö

Torekov är i dag en karaktäristisk badort som växt fram ur det som en gång var ett utpräglat fiskesamhälle. Orten ligger på Bjärehalvöns yttersta spets med Hallands Väderö, som en liten pärla, en bit ut i Kattegatt.

Hamnen och badbryggan

Mycket i Torekov kretsar kring hamnen. Här trängs fiskebåtar och lyxiga segelbåtar med turbåten till Hallands Väderö och här kan ni äta rökt makrill, njuta av en glass och följa båtlivet från kajen bland fiskebodarna. En bit bort från hamnen sticker en badbrygga ut i havet. Här tar många Torekovsbor sitt morgondopp, men det finns också en sandstrand strax norr om hamnen för alla som föredrar det. Det finns dessutom fina badmöjligheter ute på Hallands Väderö och på någon av alla de sandstränder som finns längs Bjärehalvöns kust, både norrut och söderut från Torekov. Torekovs välkända warmbadhus brann ner natten till julaftonsmorgon 2019. Nu arbetar man mot målet att bygga ett nytt warmbadhus!

Den gula lotsutkiken och sjöfartsmuseet

Vid hamnen ligger också den gula lotsutkiken som väl nästan kan ses som en symbol för Torekov. Utkiken byggdes 1878 och var i funktion till 1936. Därefter tog en konstnär över huset och hade det som ateljé och museum. Sedan slutet av 1950-talet ägs lotshuset av Sjöfartsmuseet i Torekov, som ligger strax framför lotshuset, ett litet och spännande museum som är inrymt i akterna på segelskutan Fram av Brantevik. Strax intill museet ligger ett litet hus, eller snarare skjul, där ni kan slå er ner och titta på galjonsfigurer och namn skyltar från förlista fartyg.

God mat från trakten och småskalig shopping

I Torekov finns det gott om restauranger av det lyxigare slaget där mycket inspiration och många ingredienser hämtas från de lokala odlarna. På Bjärehalvön skördas inte bara nypotatis, här odlas också primörer och grönsaker av alla de slag och det finns ekologisk djuruppfödning.. Mycket av det som restaurangerna serverar hämtas från de lokala gårdsbutikerna, där förstås alla kan handla fina och närproducerade råvaror. Shoppa kan man förstås också göra i Torekov, hitta det du är på jakt efter bland det shoppingutbudet som presenteras här på Upplev Bjäre

Bo mitt i Torekov eller på landet

För att ni ska hinna utforska både Torekov och de vackra omgivningarna på Bjärehalvön rekommenderar vi att stannar minst en natt. Det finns gott om boende av olika karaktär och i olika prisklasser. Här kan ni bo alldeles vid havet, mitt i byn eller på landet. Välj bland hotell, vandrarhem, pensionat, bed & breakfast, campingplatser och stugor.

Missa inte Hallands Väderö

Hallands Väderö är ett måste för den som är i Torekov mer än över dagen. Båtarna går från Torekovs hamn och turen ut till ön tar cirka 20 minuter. På Hallands Väderö finns det både fina och unika naturområden för er som uppskattar det, och för er som vill bada från antingen sandstränder eller klipphällar finns det fina möjligheter till det. Det finns ett antal vandringsturer som leder runt och över ön och på ena sidan ligger det ett sälreservat där ni kanske har tur att se sälar som tar igen sig på någon sten.

Golf längs havet

Torekov har en egen golfbana med gamla anor, det är faktiskt en av landets äldsta. Den ligger vackert placerad nära havet och man har utsikt över både Kattegatt och Hallands Väderö. Vill man variera sitt spel finns det gott om andra golfbanor runt om på Bjärehalvön. Alla ligger vackert insprängda i jordbrukslandskapet med naturen in på knuten och många har utsikt över hav och åkrar.

Strandängar och klippor

Skåneleden passerar Torekov på sin kuststräckning. Vandrar ni söderut på leden från Torekov passerar ni efter ett tag Dags Hög och så småningom också Vasalt – en vandring över vackra strandängar strax intill havet. Går ni i stället norrut kommer ni, via Gröthögarna, till Hovs Hallar – en plats som är ett måste att besöka med sina klippor och vackra natur. Naturligtvis kan ni ta er till både Dags Hög, Vasalt och Hovs Hallar med bil i stället om ni inte vill ut på långa strapatser. Det finns dessutom en mängd andra vackra naturområden att vandra i på Bjäre. För er som vill ta er runt i trakten och upptäcka mer av vad Bjärehalvön har att erbjuda finns det mycket att se. Vacker och varierande natur, härliga gårdsbutiker och antikvitetsaffärer, mysiga caféer och restauranger, gallerier och ateljéer och shopping för alla. För er som reser med barn finns det också mycket att upptäcka. Avstånden här är korta och det är sällan mer än 2–3 mil till utflyktsmål, naturområden, stränder m.m., Båstad ligger ca 1,5 mil bort nordöst om Torekov, och Ängelholm 3 mil söderut.

Öppna i ett större fönster genom att klicka på google i kartan
Adress:
Telefon:
Fax:
E-mail:
Webbsida:
Lämna en kommentar