Barnens bästa Bjäre!

Bygga sandslott, klättra i träd, utforska grottor, spana efter säl, plocka jordgubbar, meta krabbor eller paddla kanot. På Bjärehalvön finns det mycket att göra för barnen, stora som små – en mix av upptäckter och upplevelser, både i den vackra och spännande naturen, men också i form av platser och evenemang som specifikt vänder sig till barnen. Under fliken Barn & familj hittar du mer information om vad som finns att göra för barnen på Bjärehalvön.

Bad och sandstränder

Det är lätt att få sand mellan tårna när man ska bada på Bjärehalvön. Det finns drygt 20 barnvänliga långgrunda sandstränder att välja mellan längs kuststräckan, från Ängelholm till Båstad. Men det finns också  klippbad (bl.a. Hallands Väderö och Hovs Hallar), insjöbad (Västersjön) och en del friluftsbad.

Ett annat sätt att uppleva vattnet är att paddla kanot på Rönne å. Stillheten när man glider genom vattnet och ser naturen omkring sig från vattennivån är något särskilt. Det finns också möjlighet att ta sig ut i roddbåt på Västersjön. Eller varför inte uppleva Rönneå från turbåten Laxen. För den som hellre vill se livet under vattenytan finns en snorkelled i Björkhagen norr om Ängelholm.

Natur och lagom långa vandringar

Att få med barnen på några långa vandringar är kanske ett utsiktslöst projekt. Men alla vandringsleder som sträcker sig kors och tvärs över halvön går naturligtvis att anpassa efter barnens ålder och ork. Hovs Hallar är något alldeles extra för de lite större barnen. Här kan de klättra, undersöka en och annan grotta och fantisera om sjörövarskatter som kanske gömdes för länge sedan. Det gäller dock att ha bra skor, vissa partier är lite luriga och ett visst mått av försiktighet rekommenderas när man tar sig ned mot havet. Axelstorpsravinen är också spännande, när man efter ett tag når fram till bäcken som forsar fram i ravinen genom bokskogen. Och vid Trollehallar sägs snapphanarna ha haft sina förråd och hållt sina fångar.

Museer och parker

För regniga dagar finns det ett antal museer som roar barnen. På både Järnvägsmuseet och Ängelholms Flygmuseum får vuxna som barn utlopp för sin upptäckariver – här bjuds det på interaktivitet och simulatorer. I Hembygdsparken i Ängelholm finns också en mängd olika museer som kan locka barnen, men framför allt finns det här en underbar och stor lekplats som kan hålla barnen sysselsatta länge. Och om de tröttnar kan de ta en titt på djuren i den lilla djurparken som ligger precis i anslutning till lekplatsen, eller besöka något av museerna. I Hembygdsparken i Boarp och Boviegården kan barnen lära sig mer om bronsåldern, och på Norrviken är det fritt fram för barnen att springa runt på de stora gräsytorna och klättra i parkens vresbok – ladda gärna ned trädvandringen från Norrvikens hemsida inför besöket – där kan barnen lära sig mer om underliga träd som brödträd, kakträd och näsduksträd.

Annat smått och gott

Utöver det som nämnts ovan finns det förstås även en massa annat att hitta på som passar för barnen, som t.ex. frisbeegolf, sälsafari, åka hölass, fiska, sommarrodel, terrängcykling, ridning, äventyrsbangolf, åka pyttetåg och gå på barnloppis och barnteater! Eller varför inte fiska krabbor från någon brygga, leta snäckor på stranden eller fynda en fin gammal leksak eller ett roligt spel på någon loppis. Det är bara att botanisera runt på Upplev Bjäre så hittar ni säkert något som kan passa!Läs mer om Lämna en kommentar