Att göra i Båstad – tennis, bad och vacker natur


Båstad ligger vackert på Bjärehalvöns norra kust och sträcker sig både längs Laholmsbukten med flera fina sandstränder, och uppför Hallandsåsens norra sluttning. Båstad är en utpräglad sommarort med mycket att erbjuda både i själva samhället och i omgivningarna.

Tennis + Båstad = sant

Båstad är starkt förknippat med Swedish Open. Två veckor i juli kommer tennisentusiaster från hela landet för att titta på tennis på hög nivå, och numera dras även festsugna ungdomar till orten. Det har spelats tennis av internationell klass här sedan slutet av 1940-talet och mängder av storstjärnor har lockats till tävlingen och orten. Och visst är det något speciellt att se en match på centercourten och följa bollen och lyssna till ljudet av tennisslagen. Även nationella tävlingar för både juniorer och veteraner arrangeras här årligen. Den starka tennisanknytningen gör förstås att Båstad även har sitt eget Tennismuseum och att det finns gott om tennisbanor i Båstad med omgivning för den som vill spela själv. Precis nedanför tennisbanorna ligger en fin sandstrand, Skansenbadet, och ett Kallbadhus. Sedan avlöser stränderna varandra, Malen, Hemmeslöv och Skummeslöv erbjuder alla fina bad vid härliga sandstränder.

Shopping för alla

Köpmansgatan löper genom Båstad och gatan gör verkligen skäl för sitt namn. Här trängs butiker för alla som är sugna på shopping, med allt från second hand-butiker till exklusivare boutiquer, gallerier och inredningsbutiker, och så förstås Bjäre bokhandel. Gatan sträcker sig mellan Mariakyrkan i ena änden och Malen i den andra. En annan gata som man inte får missa när man är här är Agardhsgatan med sina pittoreska hus, stockrosor och lavendelhäckar. Och så förstås hamnen där man numera kan äta fisk och skaldjur på en rad olika matställen. Här hittar du tips på shopping i och runt Båstad.

Festivaler för klassisk musik och film

Två andra evenemang som har satt Båstad på kartan, om än i mindre skala, är Båstad Kammarmusikfestival i juni och Lilla filmfestivalen i augusti. Kammarmusikfestivalen har fyllt flera kyrkor och andra lokaler med högklassig musik sedan början på åttiotalet. Och filmfestivalen som startades 1996 av Bo Widerberg visar stor film i det lilla och intima formatet.

Under framför allt sommaren arrangeras det även konserter i Mariakyrkan och på andra ställen i och runt Båstad där ni kan lyssna på jazz, klassiskt, visor och annat.

Njut av närodlad mat

Båstad är förstås också en ort fylld med restauranger, caféer och andra matställen. Och eftersom Bjärehalvön är en bördig halvö bjuder många av restaurangerna på mat tillagad av lokala råvaror från de närliggande gårdsbutikerna. Numera kan trakten dessutom bjuda på bland annat egenproducerad vodka, öl, chips och rapsolja. Det arrangeras en hel del evenemang kring den lokala maten med bland annat Primörgille på våren och Skördefest på hösten.

Upptäck Bjärehalvön och omgivningarna

Runt Båstad finns det mycket att upptäcka. Inte långt från Båstad ligger Norrvikens Trädgårdar med sina inspirations- och mönsterträdgårdar; Hovs Hallar där det böljande landskapet byter karaktär med klippor och spännande stenformationer; Hallands Väderö, en alldeles särskild liten pärla utanför Torekov där man kan uppleva både fina bad och vacker natur, eller Hålehall uppe på åsen med utsikt över åkrarna och Skälderviken. Men det finns också andra fina och varierande naturområden att se, vackert belägna golfbanor, gallerier, antikvitetsaffärer osv. att besöka. I närheten ligger dessutom både Torekov och Ängelholm som erbjuder mängder av upplevelser och aktiviteter.

Men passa gärna på att utforska Pershögsskogen innan ni ger er iväg från Båstad. Några hundra meter från kyrkan breder ett fint skogsområde ut sig på Hallandsåsens sluttning som är väl värt en promenad.

Bo vid havet, i skogen eller på landet

För att ni ska hinna utforska både Båstad och de vackra omgivningarna på Bjärehalvön rekommenderar vi er att stanna minst en natt. Det finns gott om boende av olika karaktär och i olika prisklasser. Här kan ni bo alldeles vid havet, mitt i samhället,  bland åkrarna på landet eller vid Hallandsåsens kant. Välj bland hotell, vandrarhem, pensionat, bed & breakfast, campingplatser och stugor.Läs mer om Lämna en kommentar