Bjärehalvön – nordvästra Skånes pärla

Skåne lockar mängder av turister, framför allt sommartid. Klimatet är gynnsamt, avstånden lagom långa, det finns gott om fina stränder och oändligt med vacker natur av skiftande karaktär. En av de absolut vackraste delarna, om ni frågar oss, är Bjärehalvön i nordväst – en plats där det finns mycket att både uppleva och upptäcka.

Nypotatis och tennis

Bjärehalvön är för många mest känd som platsen där den första nypotatisen årligen grävs upp, vilket brukar skapa rubriker i media. För andra är det tennisveckan i Båstad som lockar, eller golfspel på vackert belägna banor i princip året runt. Några vill uppleva välkända platser som Hovs Hallar med sin mäktiga klippkust eller Hallands Väderö med sin lockande natur och sina fina badplatser, en liten pärla i Kattegatt utanför Torekov. Även Norrvikens Trädgårdar är en turistmagnet med sina inspirerande mönsterträdgårdar och vackra park.

Natur, vandringar och badplatser

Men det finns så mycket mer att upptäcka och uppleva på Bjäre! På en ganska liten yta ryms en variationsrik natur med, i en för Skåne, ganska kuperad terräng. På Hallandsåsen som följer halvön och mynnar ut i Hovs Hallar bjuder på både skog och ett böljande landskap.  Och längs kusten följer strandängarna havet med sin karaktäristiska vegetation, från Ängelholm i söder, förbi Torekov och till Båstad i norr. Det finns gott om vandringsleder och vandringar för alla smaker. Skåneleden har två sträckningar – det är bara att bestämma sig för om ni vill vandra tvärs över halvön eller om ni hellre går längs havet. Det finns också väldigt gott om fina långgrunda sandstränder och dessutom en hel del klippbad. Ett annat sätt att uppleva naturen är att glida fram på Rönne å i en kanot eller se landskapet från hästryggen.

Boende vid havet eller i skogen

På Bjärehalvön finns ett stort utbud av boende med variation både vad gäller läge, pris och inriktning. Här kan ni bo på bondgård och uppleva livet på landet på nära håll. Här finns vandrarhem vid havet, i stan och vid Hallandsåsens kant. Ni kan bo på gamla traditionsenliga pensionat eller bed & breakfast med familjär stämning. På campingplatser i olika storlek, några som bara ligger ett stenkast från havet. Det finns också lägenheter att hyra både på landet och i tätorterna. Och så finns det förstås hotell i alla storlekar – en del med havsutsikt, andra mitt i naturen och så förstås flera stycken mitt i Båstad, Torekov eller Ängelholm.

Mat från Bjäres åkrar

Naturligtvis har en jordbruksbygd som Bjäre en uppsjö av mysiga caféer och restauranger med olika specialiteter och inriktningar, där de flesta använder de lokala råvarorna i sina kök. Caféer hittar ni lite överallt – det finns flera stycken som ligger vackert utanför tätorterna, men förstås också caféer mitt i Båstad, Torekov och Ängelholm. Restaurangerna är i första hand koncentrerade till just dessa orter, med en stor variation av kök och inriktning. Även här kan ni njuta av havsutsikt, utsikt över landskapet eller äta er lunch eller middag mitt i folkvimlet i någon av samhällena.

Vill ni hellre tillaga den nyskördade potatisen, salladen eller morötterna hemma är det lätt att stanna till och handla färska grönsaker i någon grönsaksvagn längs vägen (här gäller bara kontanter!) eller hos någon av alla gårdsbutiker. Vill ni ha något till grönsakerna hittar ni både ost, charkuterier, kött och fisk i någon av alla delikatessbutik och matproducenter, och bakverk eller choklad till desserten.

Saker att göra – kultur och shopping

För den som inte så gärna vandrar och letar efter stillhet och naturupplevelser finns förstås annat att göra. På Bjäre finns det gott om gallerier, antikvitetsaffärer och loppisbutiker där man kan ha tur att fynda. Det finns också bl.a. stearinljus, trätofflor, spettekakor och vackra linnedukar att köpa direkt från fabrik. Sommartid ges det konserter i traktens alla kyrkor – jazz, klassiskt, sång och mycket annat. Och så finns det museer av olika slag – ni kan bl.a. lära er mer om Bjärehalvöns största världsstjärna, Birgit Nilsson, på hennes alldeles egna Birgit Nilsson museum. Andra museer att besöka är bl.a. Järnvägsmuseet, Ängelholms flygmuseum de olika museerna i Hembygdsparken och så tennismuseet i Båstad.

Bjärehalvön för barnen

Bjäre är det roligt också för barn i alla åldrar. På museerna som redan nämnts ovan, Järnvägsmuseet och Flygplansmuseet, får de bl.a. köra tåg och flygplan i simulatorer. I Hembygdsparken i Ängelholm finns en djurpark och en stor och inspirerande lekplats. Och så finns det möjlighet att se sälar utanför Hallands Väderö, att simma längs en snorkelled eller åka på riktigt hölass, åka sommarrodel, pyttetåg, fiska osv.

Nära till det mesta

På Bjärehalvön är avstånden korta mellan de tre huvudorterna Båstad, Torekov och Ängelholm. Vägarna är många och det är lätt att förirra sig på alla småvägar som leder kors och tvärs på väg ut mot Torekov – även den mest inbitne Bjärebon kör lätt fel. Men säkert är att man alltid har nära till vacker natur och vindunderlig utsikt, böljande fält och havet.

Upplev Bjäre – er guide på Bjärehalvön

Håll er informerade om vad som är på gång när ni är på Bjärehalvön genom Upplev Bjäres kalendarium, och hitta inspiration om saker att uppleva genom att bläddra runt på sidan – det finns alltid något nytt att upptäcka, även för er som tror att ni sett det mesta.

Välkomna till Bjärehalvön!

 Läs mer om Lämna en kommentar