Cykla på Bjärehalvön

Som Provence eller Bretagne – så beskrivs Bjärehalvön ibland. Och ska ni ta er runt på cykel här så kommer ni förr eller senare inse att Bjäre inte är så platt som stora delar av resten av Skåne, utan att det finns en hel del backar, både uppför och nedför. Åtminstone på halvöns norra delar. Men när ni väl når toppen kommer ni få lön för mödan i form av storslagen utsikt över landskapet och ofta också över havet. Håller ni er runt Ängelholm eller Torekov är det dock inga problem med backar.

Tyvärr är Bjärehalvön med omnejd dåligt rustad med cykelbanor, men det går att ta sig fram och runt på mindre, asfalterade vägar, och ibland också på grusvägar. Oavsett var ni cyklar kommer ni alltid att vara nära naturen och passera förbi vajande fält, betande kossor och blommande dikesrenar.

Följande turer är inga officiella cykelrundor (bortsett från Lergöksrundan) utan bygger på egna upptäcktsfärder. Vi har lagt in dem på Google Map och hoppas att ni kan använda dem som inspiration, men kanske med en riktig karta i handen när ni väl ger er iväg. Följ dem till punkt och pricka eller gör egna avstickare. Kanske för att ta ett svalkande dopp, stanna till för en fika eller för att köpa med färska grönsaker till middagen. Vi har i anslutning till varje runda gett tips på sådant ni passerar eller är i närheten av.

Mer information och karta om varje tur får ni när ni klickar in på rubriken på respektive runda.

Båstad – Hovs Hallar – Båstad, ca 25 km

Vacker runda upp över Hallandsåsen och mitt bland fält och beteshagar. Fantastisk utsikt när ni nått upp på höjderna.

Ängelholm – Vejbystrand – Ängelholm, ca 17 km

Lätt cykling längs med kusten med många fina stränder längs vägen.

Båstad – Sinarpsdalen – Salomonhög – Båstad, ca 17,5 km

Cykelrunda som tar er upp på höjderna med vacker utsikt över Sinarpsdalen, Skälderviken och jordbrukslandskapet.

Båstad – Axelstorps skogar – Båstad, ca  16 km

Den här turen tar er upp på Hallandsåsen och till det vackra naturområdet Axelstorps skogar.

Cykelrunda Båstad – Lya -Båstad, ca 9 km

Ännu en tur som börjar i uppförsbacke, men väl på toppen av Hallandsåsen kan ni njuta av den milsvida utsikten över Laholmsbukten och Halland.

Cykelrunda Vallåsen – Båstad, ca 77 km

Du startar i närheten av Vallåsens skidanläggning och cyklar österut mot Båstad. I Hasslöv vänder du söderut för att så småningom vända österut igen och sedan upp för den långa backen som går utmed motorvägen.

Cykelrunda Våxtorp – Hallandsåsen, ca 76 km

Här har du en fin och utmanande cykelrunda som startar på Båstadsvägen vid Våxtorp. Du tar dig runt på Bjäre och på och längs med Hallandsåsen. Det ger dig en runda på 76 km och över 1 000 höjdmeter.

Cykelrunda – Skånevärstingen, ca 75 km

Detta är en mycket utmanande runda i Skåne. Det värsta förhållandet mellan sträcka och höjdmeter. I rundan har vi inkluderat fem av Skånes förmodligen mest utmanande backar.

Lergöksrundan, ca 16 km

Lergöksrundan är en “riktig” cykelrunda i Ängelholm med omnejd. För mer information om Lergöksrundans sträckning rekommenderar vi er att titta in på http://www.funbeat.se/tracks/index.aspx?RouteID=122636, eller på engelholm.com. Lergöksrundan leder delvis både genom Ängelholm, längs Rönneå och havet och genom Kronoskogen.Läs mer om Lämna en kommentar