Delikat läsning om Bjärehalvön

Det mesta som är vackert på Bjärehalvön ryms i boken Delikat, sa kungen – Bildade intryck från Bjärehalvön. Teddy Jepson står både för text, foto och formgivning, och resultatet är en vacker och inspirerande fotobok med texter som bjuder på anekdoter och intressanta fakta om Bjärehalvön, och bilder som fångar Bjärehalvöns många, vackra miljöer.

I boken tar Teddy oss med på en rundresa på Bjärehalvön. Han gör 23 nedslag runt om på halvön – bland potatisfält och vackra naturplatser, vid centercourten i Båstad, på golfbanan i Torekov, och bland många andra mer eller mindre kända platser.

Vi får träffa lokala odlare och andra personer, ta del av deras berättelser och lära oss lite lokalhistoria; får veta vad J.F. Kennedy tyckte om Torekov och hur det kom sig att den ryska tsarens hovjuvelerare startade en äppelodling utanför Kattvik. Och så avslöjas förstås vem det egentligen var som sa ”Delikat, sa kungen”.

Att förverkliga en idé
Upplev Bjäre pratade med Teddy Jepson för att få veta lite mer om hans relation till Bjärehalvön och vilka hans smultronställen är, hans bakgrund och hur boken egentligen kom till.

Jag har tidigare arbetat som lärare, så själva författandet kom ganska naturligt, berättar han, och intresset för bilder och fotografi har alltid funnits där. Att själv producera och ge ut boken var inget konstigt, jag har många års erfarenhet av eget företagande. Under 20 år flög jag luftballong med betalande passagerare.

Innan boken blev verklighet hade idén om den funnits hos honom ett tag.

Tanken på en bok hade funnits där under några år, och det kom så småningom till en punkt när jag kände att jag måste göra det, fortsätter han. Ganska snart stod det klart att det var Bjäre som skulle utgöra bokens avgränsning. Jag vill dela med mig av olika fasetter från denna del av Sverige. Bokens innehåll tar sin utgångspunkt i var jag hamnade under mina rundresor, och vad jag var intresserad av, och de människor jag träffade och pratade med.

Tonen i boken är både poetisk och underhållande, och harmonierar väl med känslan som Bjärehalvön ger. Teddy Jepson betonar att tonfallet i boken varit viktigt för honom:

För mig var det viktigt att hitta en egen ton som passade mig, så att det känns som att jag menar det jag skriver.

Sommarlov i Vasalt
Teddy Jepson är numera helsingborgare, men bodde innan dess i Ängelholm i många år. Och som barn tillbringade han somrarna vid kusten några mil norr om Ängelholm.

Mina föräldrar hade länge sommarstuga ute i Vasalt, och jag plockade som barn potatis i Glimminge, så på det viset känns det hemma för mig på Bjärehalvön, berättar han. Numera åker jag till Bjärehalvön till och från, det är oundvikligt! För mig är det mycket ljuset på Bjärehalvön som gör trakten så speciell, med havet runt omkring. Sedan är landskapet så omväxlande. På Bjäre finna både åkrarna, de stora klippiga stupen vid Hovs Hallar och skogarna ovanför Förslöv. Det är helt enkelt väldigt varierat, och vattnet är fint.

Det är förstås omöjligt att göra en heltäckande bok om en plats som Bjärehalvön. Boken bygger helt på författarens eget urval. Teddy berättar att det hela började med potatisen:

Utifrån den funderade jag sedan på vad det är vi äter, och vad det var jag såg från vägen under mina turer runt om på Bjärehalvön. Resultat blev Delikat, sa kungen. Urvalet är helt och hållet gjort utifrån min egen horisont.

Tre smultronställen
Teddy Jepson är ganska snabb när han ska välja tre smultronställen på Bjärehalvön, även om han medger att det finns mycket att välja mellan:

Att gå längs kusten, från exempelvis Glimminge plantering eller Öllöv, till Torekov, är fantastiskt. Hela den sträckan är otroligt vacker. En annan plats som är fin, särskilt på hösten, är Hålehall strax norr om Förslöv. Här är det fantastiskt både när dimman ligger över åsen, eller när man vandrar bland de gula höstlöven. Sedan har jag inte något emot att vara i Båstad och se på underhållande tennis på sommaren, när det är tjockt med folk, men det räcker kanske med en dag, skrattar han.

Här kan du köpa boken
“Delikat, sa kungen” säljs bland annat på Bjäre bokhandel och Bokia i Ängelholm, men kan även beställas på nätet. Mer bilder och uppslag från boken hittar ni på www.fotografiskabocker.se, och här kan du läsa Sydsvenskans recension av boken.

 Läs mer om Lämna en kommentar