Grevie backar

Grevie backar (även kallat Grevie åsar) är en okänd pärla för många. De många backarna som sträcker sig genom området utgörs av gräsbevuxna rullstensåsar. På en del av höjderna finns bronsåldershögarna och runt om även gravar från järnålder, som stensättningar, högar och gravfält. På ryggen av en av åsarna finns dessutom så kallade markgravar.

Om ni tar er in i området från parkeringen vid Killebäckstorp och håller höger kan ni ta sikte på skogspartiet en bit upp och stättan som leder över gärdsgården. På andra sidan tar en stig er vidare till en tre kilometer lång kulturslinga som leder er genom det vackra och varierande landskapet med fina enefälader, hag- och åkermark och mindre skogspartier. Det är en relativt lätt vandring med många fina platser där ni kan slå er ner för att njuta av landskapet och på sina ställen också av utsikten över Skälderviken och Kullaberg.

På Grevie backar finns en rik och varierande flora vilket gör platsen väl värd ett besök både vår och sommar. På vårarna fylls backarna av backsippor – så missa inte ett besök då. Men tänk på att de kan vara svåra att upptäcka, de syns först när man kommer nära.

Parkerar gör ni enklast på parkeringen i närheten av Killebäckstorp. Parkeringen dyker upp lite hastigt och är dåligt markerad men håll utkik efter en transformatorstation strax innan Killebäckstorp om ni kommer från Ängelholm, och strax efter om ni kommer från Torekov. Tänk på att stora delar av området är naturreservat.

 

Källa: lansstyrelsen.se

Öppna i ett större fönster genom att klicka på google i kartan
Adress:
Telefon:
Fax:
E-mail:
Webbsida:
Lämna en kommentar