Hallands Väderö

Hallands Väderö är en liten ö som bjuder på stora upplevelser, både för er som vill hitta en orörd vik att bad i, eller för alla er som är naturintresserade och vill upptäcka och utforska en varierande och unik natur. Besöker ni Bjärehalvön bör ni inte missa en tur till Hallands Väderö!

På Hallands Väderö finns det badmöjligheter för alla som älskar att sola och bada – för er som föredrar långgrunda sandstränder eller för er som vill sträcka ut er på en varm klipphäll och hoppa i vattnet från en klippa i någon av alla de vikar som finns runt ön. Vattnet här är klart och fint. Men är ni på Väderön måste ni förstås också passa på att upptäcka öns fantastiska natur, det är vackert här oavsett tid på året och det finns ett rikt djurliv och en spännande flora.

Ön är inte större än 3 kvardratkilometer, men på den ytan ryms förvånansvärt mycket – som till exempel bokskog med gamla knotiga träd, trolska kärr, betesmarker som sträcker sig ned mot havet där korna lugnt går och betar och klapperstensfält. Och ute i vattnet bildar de små klippskären och kobbarna Hallands Väders egen skärgård. Vill ni inte vandra på egen hand finns det skyltade vandringsstigar (en röd stig på cirka 6 km och en blå på cirka 3 km). Stigarna leder er runt ön förbi mycket av det som måste ses. Längs de här stigarna kommer ni bland annat att passera genom den vackra bokskogen och förbi de gamla ekarna, och förbi Ulagapskärret och Oadammen. På öns södra udde, i Kappelhamn där båtarna ibland lägger till, finns ett natur- och kulturmuseum, Väderömuseet. Här kan ni utan kostnad lära er mer om Hallans Väderös historia och natur. Går ni en bit västerut från Kappelhamn kommer ni till öns sälreservat. Om ni har tur kan ni här få syn på knubbsäl och gråsäl som simmar i vattnet eller vilar ut på någon kobbe. Svarteskär, Sandskär och Brötholmarna är sälskyddsområde och där är det förbjudet tillträde året runt. Ön har också en fyr (tretton meter hög). Den ligger på norra delen av ön och här kan man sommartid hyra in sig i den gamla fyrbostaden.

Bra att veta:

  • Hallands Väderö ligger i Kattegatt, 3 km väster om Torekov.
  • Väderöbåtarna som avgår från Torekovs hamn tar er till Väderön. De går regelbundet från och med våren och sedan hela sommaren. Båtarna arrangerar även sälsafari. Båtarna lägger till i Sandhamn eller Kappelhamn.
  • Halland Väderö går att besöka året runt.
  • I Sandhamn finns ett café med bland annat kalla drycker, kaffe och glass.
  • Hallands Väderö är naturreservat sedan 1958.
  • Parkering finns i nära anslutning till Torekovs hamn.

För mer information om  ön rekommenderar vi läsning på Sällskapet Hallands Väderös Naturs hemsida eller hallandsvadero.se.

 

 Läs mer om Lämna en kommentar