Hovs Hallar – där klipporna möter havet

Längst ut på Bjärehalvön övergår det kuperande jordbrukslandskapet i Hovs Hallar och dess dramatiska kustremsa. Är ni på besök i de här trakterna – spelar golf, är på cykelsemester, ser på tennis i Båstad, hyr en stuga eller semestrar på annat sätt – bör ni definitivt ta vägen ut till denna vackra plats. Man kan förstå att filmskapare som Ingemar Bergman (Sjunde inseglet) och Jan Troell (Ingenjör Andrées luftfärd) har inspirerats av platsen och låtit den utgöra scener i några av sina filmer. På Hovs Hallar är det alltid vackert – när det är stilla och solen glittrar i vattnet eller när de östliga vindarna får havet att skumma när vågorna bryter mot klipporna. Det finns dessutom en hel del trevligt att besöka eller göra i omgivningarna när ni väl är där.

Det leder två vägar ut mot Hovs Hallar från väg 111 mellan Torekov och Båstad. Men ni kan också ta vägen över Kattvik om ni kommer från Båstad. Bilen parkerar ni vid Hovs Hallars restaurang (ibland får man betala p-avgift). Här finns även en glasskiosk och toaletter. När ni kliver ur bilen kommer ni att slås av den fantastiska utsikten över Kattegatt. Till vänster skymtar Hallands Väderö och till höger Laholmsbukten.  För att komma ned till havet följer ni stigen som börjar vid parkeringen. Tänk på att den bitvis kan vara lite besvärlig att ta sig fram på, höjdskillnaden är 70 m, så bra skor rekommenderas.

Vandringen är väl värd mödan. Nere vid vattnet har ni en fantastisk vy över stranden och klipporna. Här varvas klapperstensfälten med klippmassiv och vegetation av olika slag – enar, ormbunkar, kaprifol, nypon och annat som slagit rot i bergsskrevorna. Fortsätt gärna er promenad längs med vattnet – här kommer ni att stöta på en del grottliknande formationer och mäktiga klippmassiv. Ni kan välja att gå så långt ni vill längs med havet, och sedan vända och ta samma väg tillbaka. Men det finns också en vandringsled (3 km) som tar er runt området – längs stranden och upp ovanför klipporna. Går ni den får ni njuta av både utsikten och saltdoften från havet. Stigen är även här bitvis lite svår att ta sig fram på. Hovs Hallar är som gjort för picknick, det finns gott om platser där ni kan slå er ner med utsikt över vattnet, men tänk på att området är naturreservat!

Skåneleden passerar Hovs Hallar och den delen av sträckan som leder härifrån och söderut mot Torekov är väldigt vacker och lätt att gå.

Hitta hit
Kör väg 115 mot Torekov. Fortsätt genom Hov. Vid Ängalag svänger man höger mot Hovs hallar, ca 3,5 km.

 

 

 

 

 Läs mer om Lämna en kommentar