Pershögsskogen

Inte alla orter har ett rekreationsområde strax inpå knuten, men det har Båstad. Pershögsskogen ligger på Hallandsåsens sluttning ner mot centrala Båstad. Området kallas också för Prästliden. Ni når området genom att gå Munkgatan mittemot kyrkan rakt upp mot skogen.

Pershögsskogen är en vacker lövskog där det i första hand växer bok. Under våren blommar det rikligt här med allt från vitsippor, svalört och skogsviol. Det är en en populär plats för alla som vill vandra eller motionera och på senare år har olika stigar preparerats. Numera finns olika slingor som på sina ställen bjuder på fin utsikt över Båstad och Laholmsbukten. Området är skyltat, men håll utkik, för det är inte alltid helt lätt att upptäcka när stigen byter riktning. Följer man slingan som går högst upp på åsen kommer man till slut till en grind där det står, “Villa Hasselbacken – Privat, men genomgång tillåten”. Här kan ni antingen vända och gå tillbaka genom skogen, eller fortsätta genom grinden, men då lämnar ni själva området och kommer så småningom ut på vägen in mot Båstad och får traska längs den några hundra meter tillbaka in mot kyrkan.

Stigarna i Pershögsskogen klättrar upp längs Hallandsåsen och på sina ställen är lutningen ganska kraftig och stigen smal. Men ni får fin utdelning när ni kommit en bit upp. Beroende på årstiden kan ni antingen njuta av nyutslagen skir bokskog eller av vackra rödgula höstfärger.

En rolig sak är att det utanför grindarna mot Hasselbacken finns två inskriptioner i några stenblock. Vem som står bakom dem framgår dock inte. På den ena kan man läsa följande:

Och med sjumila stövlar
och förnuftet sunt
du löper
all jorden runt.
En vackrare tavla
ej ofta du ser
än denna som här mot dig ler.

 

 

Öppna i ett större fönster genom att klicka på google i kartan
Adress:
Telefon:
Fax:
E-mail:
Webbsida:
Lämna en kommentar