Vandringar och vandringsleder på vackra Bjärehalvön

Bjärehalvön erbjuder en stor variation av vandringar, både längs kusten och inåt halvön. Oavsett var ni väljer att vandra finns alltid havet, Hallandsåsen och det bördiga odlingslandskapet i närheten.

På Bjärehalvön kan ni vandra mer eller mindre organiserat, på uppmärkta stigar och vandringsleder av olika längd eller svårighetsgrad, eller vid någon vacker plats som ni utforskar på egen hand.

Längs kusten

Att vandra längs kusten är något alldeles särskilt – med Skälderviken eller Kattegatt och doften av hav  på ena sidan, och det bördiga åkerlandskapet på den andra. Har ni tur och kommer hit i maj eller juni bildar den blommande triften rosa mattor på en det platser. Beroende på var ni vandrar har ni antingen silhuetten av Kullaberg, Hallands Väderö eller Halland på andra sidan vattnet.

Skåneleden

Skåneleden har två etapper på Bjärehalvön, dels kan ni följa kustremsan hela vägen från Ängelholm till Båstad, så när som en kortare sträcka precis innan Kattvik, då leden tar en avstickare inåt land för att sedan ansluta till kusten igen innan ni når fram till Båstad. Den andra etappen går inåt landet mellan Båstad och Förslöv.

I bokskogen på Hallandsåsen

Vill ni komma bort från havet och i stället uppleva lugnet i skogen finns det fina vandringar uppe på Hallandsåsen som passerar genom skir grönska i den täta bokskog, eller så tar ni er till Snapphaneland vid Trollehallar i närheten av Västersjön och Rössjön. En vandring på Hallands Väderö kräver kanske lite mer planering än andra vandringar, eftersom en båttur krävs, men den korta turen från Torekovs hamn är väl värd att göra, för väl framme finns det unik, vacker och varierande natur att uppleva.

Vandringar här och där

Oavsett om ni fördrar, skog, kustlandskap, klippor eller myrmark finns det alltså mycket att upptäcka. Vandra genom vacker bokskog och längs bäckravinen på Axelstorpsslingan vid Axelstorps skogar, i Hålehall eller genom Kronoskogen med dess sanddyner och knotiga tallar. Eller njut av det karga kustlandskapet på strandängarna längs med havet hela kuststräckan från Ängelholm till Båstad (Dags hög, Vasalt eller Gröthögarna). Mitt i Båstad finns Pershögsskogen som tar er upp på kanten av Hallandsåsen och bjuder på fin utsikt över Laholmsbukten. En kort vandring bland gravhögar och en domarring, och med en vacker vy över landskapet och ut mot havet och Hallands Väderö får ni om ni beger er till Bjäragården.

Vill ni ha lite mer dramatik kan ni vandra och klättra vid det hisnande Hovs Hallar och dess klippor samtidigt som ni njuter av den vackra utsikten. Eller följ den gröna, blommande och böljande Sinarpsdalen, ströva bland myrmarken på Djurholmamossen, längs den porlande Örjabäcken eller i björk- och bokskogen längs ravinen i Englands dal alldeles ovanför Norrvikens trädgårdar. Eller varför inte beundra backsipporna vid Grevie backar på våren, eller vitsipporna som breder ut sig mellan ek och hassel vid Prästängen.Läs mer om Lämna en kommentar